Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Beschrijving

Gelegen tussen de nieuwe pastorie (rechts) en de school (links), en er enigszins van geïsoleerd door een asfaltpleintje vooraan en een omringend kerkhof waartoe men toegang krijgt via twee ijzeren hekken aan weerszijden van de kerk. Neogotische hallenkerk, gedateerd 1843 boven de poort in de westgevel.

Eenvoudige plattegrond met een westtoren, schip van drie beuken en zes traveeën, koor met driezijdige apsis en sacristieën aan weerszij. Baksteenbouw op arduinen (vooraan) en zandstenen plint. Arduinen cordon ter hoogte van de onderdorpels, en doorlopend over alle gevels.

Westgevel met aan weerszij van de poort een arduinen spitsboogvormige nis, met Heilig Hartbeeld. In het middenrisaliet: poort met bovenlicht in een gedrukte spitsboogvormige arduinen omlijsting met tudorboogvormige druiplijst en kruisbloem, gevat in een rechthoekige arduinen overstekende omlijsting met bekronende spitsboogfries. Erboven een spitsboogvenster met ijzeren roeden in een arduinen lijst met druiplijst. Vierkante torenromp onder achtkantige lantaarn met spitsboogvormige galmgaten, en een hoge ingesnoerde spits. Zijgevels met spitsboogvensters tussen steunberen.

Koor met twee spitsboogvensters, waarvan één geblind. Kroonlijst op houten klossen. Twee eenvoudige sacristieën onder plat dak met bakstenen plint.

Tongewelf met pseudo-kruisrib- en kruisribgewelf op zuilen met bladkapiteel, achtkantige abacus en arduinen hoge sokkel en bladconsooltjes (respectievelijk voor midden- en zijbeuken).

Mobilair: twee barokke zijaltaren; neogotisch hoofdaltaar, koorgestoelte en biechtstoelen (19de eeuw); Lodewijk XVI-preekstoel; vernieuwde lambrisering en doksaal (19de eeuw).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Kerkhof in gebruik van 1843 tot 1952 met een collectie unieke graftekens uit de periode 1941-1952.

Het kerkhof is samen met de kerk ontstaan 1843. De inwijding vond plaats op 6 november 1844. Een formele aanleg met een omlopend pad rond de kerk, aansluitend op een centraal pad naar de neogotisch gietijzeren calvarie van omstreeks 1870, ontsluit de site. In 1952 sloot het kerkhof voor begravingen.

Het ommuurde plattelandskerkhof is toegankelijk via een smeedijzeren hekken aan de noordzijde van het kerkhof. Het kerkhof bewaart een staalkaart van graftekens uit de periode 1870-1952. Er bleef een uitzonderlijk groot gamma van verschillende graftekens bewaard: kruisvormige hardstenen en betonnen stèles voorafgegaan door graftuinen, graftrommels, hardstenen stèles met (verhoogde) zerken in art deco en modernisme, sommige afgewerkt in cimorné (Clementine De Smecht +1922), eclectische gietijzeren kruisen, enzovoort. Vele graftekens zijn aangevuld met tekstplaten in marbriet en applicaties in metaal en porselein.

Opmerkelijk op het kerkhof en uniek in Vlaanderen zijn de betonnen grafheuveltjes op anonieme graven. Ze zijn het werk van de gemeentelijke grafdelver August Limbourg die ze tussen 1941 en 1952 maakte en was vermoedelijk een goedkope afwerking van de graven.

Het kerkhof werd bezocht in 2017.

• Infopanelen geplaatst op het kerkhof (geraadpleegd in 2017).