• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin en op een hoogte gelegen landgebouw. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) staan hier twee volumes getekend. Volgens kadastergegevens vervangt het huidige huis circa 1904 de bestaande bebouwing. De bouwheer is baron Jozef de Bethune uit Kortrijk. Verankerd, bakstenen laag dubbelhuis onder zadeldak (mechanische pannen). Witbeschilderde voorgevel boven een gecementeerde plint, tandlijst onder de uitstekende dakrand en centraal een getrapt dakvenster. Segmentboogvormige muuropeningen met strekken. Neogotische inslag in de zijgevels met klimmende spitsboogfriezen en rondboogvenster.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1906/1.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien