Hoeve 't Spittenhol

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Spittenhol

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen " 'T SPITTENHOL", zie houten bord, staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Eventueel was de site omwald: in de oorspronkelijke kadastrale legger (circa 1830) is er sprake van "wal als land". Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld als twee aanpalende huizen die circa 1849 worden samengevoegd. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) beschreven als "Ferme Vanneste". De schuur met wagenhuis aan de straatkant is gedateerd "1902" in de noordelijke eindgevel.

Deels begraasd, deels onverhard erf toegankelijk via een gietijzeren hekken gevat tussen twee bakstenen pijlers. Woonhuis met geïncorporeerde stalling (recentere gevel) ten noorden van het erf, 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met oudere kern. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), witbeschilderd boven een gepekte plint. Bewaard schrijnwerk met beluikte vensters. Schuur met wagenhuis in verankerde baksteen onder pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 208: Oorspronkelijke kadastrale legger, Oostrozebeke, sectie A, nr. 255.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1849/5.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien