erfgoedobject

Gemeentelijke begraafplaats

bouwkundig element
ID
87684
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87684

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentelijke begraafplaats, achterin gelegen en toegankelijk via een pad links van het huis nummer 7. De begraafplaats paalt ten noorden aan de graslanden van de Mandelvallei.

Halverwege de 19de eeuw signaleert het gemeentebestuur de slechte hygiënische omstandigheden van het kerkhof in de dorpskern. Dit probleem wordt pas 25 jaar later verholpen. Volgens kadastergegevens koopt de gemeente Oostrozebeke circa 1885 een stuk grond van "Oostroosebeke, Het Burgerlijk Godshuis". De gemeente richt ter plaatse een begraafplaats en 'doodshuis' op en wordt circa 1942 vergroot.

Rechthoekige plattegrond met centrale as van zuidoost naar noordwest met op het einde een calvarie. Meerdere graven in neogotiek en art-decostijl. Prominente aanwezigheid van het neogotische grafmonument van de familie de Bethune: grafveldje afgebakend door arduinen afsluiting met smeedijzeren hekkens, getrapt monument in rode baksteen met arduinen wapenschild en grafplaten en bekronend kruis.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1885/4, 1942/9.
  • MAES P. 1986: Het gemeentebeleid te Oostrozebeke van 1800 tot 1940. Deel I: van 1800 tot 1914, De Roede van Tielt 17, 104.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Oostrozebeke Communal Cemetery

Op de begraafplaats van Oostrozebeke zijn twee Britse graven van vliegeniers uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentelijke begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87684 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.