Beschrijving

Historische, achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rond een deels begraasd, deels onverhard erf. Achteraan grenst de hoeve aan de Mandelmeersen. De hoeve staat op een figuratieve kaart van 1689 met eigendommen van het "Goed en de Heerlijkheid te Nieuwenhove" afgebeeld. Staat eveneens op de Ferrariskaart (1770-1778) met woonhuis en twee bijgebouwen. Volgens kadastergegevens is de pachthoeve circa 1830 eigendom van de familie Limnander die in 1727 eigenaar wordt van de heerlijkheid Nieuwenhove en ook na de Franse Revolutie grootgrondbezitter blijft in Oostrozebeke.

Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat het woonhuis met ten westen van het erf een bijgebouw. Circa 1884 wordt volgens het kadaster de site uitgebreid met een bijgebouw ten zuidoosten van het erf en een schuurtje ten westen van het woonhuis. Het kadaster vermeldt circa 1959 nog een uitbreiding van het woonhuis in oostelijke richting, het oude bijgebouw ten westen van het erf wordt grotendeels vervangen door een opslagruimte.

Langgestrekt, gerenoveerd woonhuis en geïncorporeerd wagenhuis, heringericht en nu deel uitmakend van het woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met 18de-eeuwse kern, uitgebreid in de 19de eeuw. De vroegere deuropening, gemarkeerd door een (18de-eeuwse?) bakstenen omlijsting met oren, is heden verbouwd tot vensteropening. Nieuw schrijnwerk met kleine roedeverdeling naar oud model.

Interieur met enkele 18de-eeuwse elementen zoals de bakstenen schouw met houten schouwbalk, gedeeltelijk bewaard balkwerk met balksleutels en vloer met grijze plavuizen.

Tegenover het woonhuis ligt de vroegere stalling met kelder (?), opgetrokken circa 1884. De steunberen aan de westzijde zijn recent aangebouwd.

• Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en plannen, nr. 541, Figuratieve kaart van de heerlijkheid en de tienden van Nieuwenhove te Oostrozebeke, 1698.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1884/23, 1959/26.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 124.