Kruiskapel

Beschrijving

De Kruiskapel of in de volksmond Steentjeskapel genoemd omdat deze indertijd aan de familie Vandersteen toehoorde. De bouw van de kapel heeft te maken met de aanleg van de "Wyborghbrug" nu "Kalbergbrug" over de Mandel en zou dateren van 1820. Oorspronkelijk stond de kapel tegenover de cichoreiast links van de oprit naar nummer 24. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat op dezelfde locatie een kruis afgebeeld, wat kan duiden op de vroegere aanwezigheid van een oudere kapel. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) aangeduid als "Chapelle Kalbergkruis". Bij de heraanleg van de weg in 1999-2000 is de kapel afgebroken en heropgebouwd rechts van de oprit naar de hoeve nummer 24.

In zijn huidige vorm: nieuwbouw in witbeschilderde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). De bidruimte is afgesloten met een laag, getrapt bakstenen muurtje en smeedijzeren hekken geflankeerd door twee overhoeks geplaatste steunberen. Houten kruis met beeld van Christus.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, s.l., s.d., nr. 5.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien