Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Op de hoek met de Limnanderstraat. Zogenaamd Onze-Lieve-Vrouwekapel in de volksmond ook kapel van de Gavers genoemd. Gelegen in de sociale woonwijk "Gavers" tussen de Wielsbekestraat en de Gaverbeek. De kapel is gebouwd in 1986-1987 op vraag van de wijkbewoners. Staat in een parkje met enkele banken omgeven door haagbeuk en beplant met meerdere bomen waaronder een treurwilg en een linde. Roze baksteenbouw boven een roodbakstenen plint en onder half, overstekend schilddak (zwarte, mechanische pannen) gedragen door twee betonnen zuiltjes. Bakstenen klokkentorentje onder tentdak bekroond met een ijzeren kruis. Vlakke koorafsluiting, de zijgevels zijn opengewerkt met twee spitsboogvensters. De kapel is toegankelijk via een rondboogdeur. Alle openingen hebben een omlijsting in gesinterde baksteen.

Interieur. Witbeschilderde muren onder houten gewelf. Altaar met arduinen beeldnis versierd met gesculpteerde florale motieven. Daaronder opschrift met "O.L.V. VAN DE GAVERS / B.V.O.".

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, s.l., s.d., nr. 4.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien