Sint-Jozefskerk

Beschrijving

Sint-Jozefskerk, parochiekerk van de Ginste, gebouwd in 1965 en ingewijd in 1966. Gelegen op een beboomd grasplein, onder andere met treurberken en afgesloten met een bakstenen muur met ervoor een ruime parking. De regelmatige overstromingen van de Mandel bemoeilijken tijdens de winter de bereikbaarheid van Oostrozebeke voor de bewoners van het afgelegen gehucht. Uit een document van 1786 blijkt de behoefte te bestaan een parochie en kerk op de Ginste op te richten. Dit plan is toen niet doorgevoerd.

De nieuwe parochie komt er pas op 31 maart 1942. Daarbij wordt een deel van Marialoop (zie Meulebeke) ingelijfd. Tot de bouw van de kerk is voltooid wordt de kapel naast de Mariaschool als noodkerk gebruikt. De familie Lootens schenkt een stuk grond aan de Grotstraat. Op 31 juli 1965 gebeurt de eerste steenlegging. Deze fundatieplaat met opschrift "GEWIJD EN GEPLAATST / DOOR Z.H.EXC. / MGR. DE SMEDT / 31-7-1965 / PASTOOR: Z.E.H. M.CHRISTIAENS / BURGEMEESTER: R. VAN ACKER / BOUWMEESTERS: P. DERIEUW / A. DEGEYTER / AANNEMER: G. VERHULST EN ZONEN" bevindt zich in de gevel rechts van het portaal.

Zuidwest-noordoost georiënteerde zaalkerk op rechthoekige plattegrond. Ontworpen door architecten Arthur Degeyter (Brugge) en P. Derieuw. Roze baksteenbouw onder plat dak. Voorgevel met centraal een massief front bovenaan opengewerkt als klokkentoren en geflankeerd door twee lagere zijbeuken, verlicht door bijna gevelhoge glaspartijen. Linkerzijgevel met portaal, tegen de zuid- en noordgevel zijn lage volumes aangebouwd, waar onder meer de sacristie is in ondergebracht. Aan de achterzijde biedt een deur met portaal toegang tot een ondergrondse bibliotheek.

Interieur. Rechthoekige, witbeschilderde ruimte met vlakke houten zoldering en zwartmarmeren vloer. Altaar op gevelbreed podium met arduinen trap. Doksaal met orgel. Spaarzame verlichting onder meer door drie rechthoekige brandglasramen gerealiseerd door Michiel Leenknegt (Kluisbergen) en met voorstelling van De Verrijzenis (geplaatst in 1974), De Schepping (geplaatst in 1975) en Pinksteren (geplaatst in 1981).

• CLUYSE J., DEMEDTS L., Remi Vanacker Van de Zilverberg naar de Kalberg, 1987, Tielt, p. 125-127.
  • DEMEDTS L., 40 jaar Sint-Jozefsparochie op de Ginste – Oostrozebeke, in De Roede van Tielt, jg. 13, nr. 4, 1982, p. 139-150.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien