Nieuwbrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nieuwbrug

Beschrijving

"Nieuwbrug", leidt de Berkstraat over de Mandel. Volgens een document van 1636 hoort de brug samen met de andere Mandelbruggen toe aan de baron van Ingelmunster. Deze beheert de doorvaart op de Mandel vanaf Izegem tot aan de Leie, wat hem tevens recht geeft om tol te eisen. De oude benaming "Steenbrugghe", zie een document uit 1636, wijst op het feit dat dit toen de enige stenen brug over de Mandel was. Op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Nieuwe Brugghe" aangeduid. Circa 1766 zou er een nieuwe stenen brug over de Mandel worden gebouwd. Aan de brug was een herberg, op een kaart van 1642 en de Ferrariskaart staat hier bebouwing aangeduid. De Atlas der Buurtwegen (1845) vermeldt het "Cabaret Le nouveau Pont". Volgens De Flou is er in 1846 sprake van een café "De Nieuwe Brug". Heden is het café vervangen door een woonhuis.
Rechte brug met balustrades in witbeschilderd beton geflankeerd door en rustend op bakstenen muurtjes.

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 403: Kaart van de verpachting van de visrechten op de Mandel, in Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende depententien..., 1639.
  • DELANGE M., Oostrozebeke 1729-1797. Een historisch-demografische analyse van een dorp op het West-Vlaamse platteland tijdens de 18de eeuw, Leuven, 1998, p. 41.
  • SABBE G., Verdwenen café's op de Ginste, in 't Ginsteblad, jg. 4, nr. 6, 1984, p. 9.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien