erfgoedobject

Boerenwoning Het Hof

bouwkundig element
ID
87642
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87642

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Hof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen "HET HOF", zie opschrift op de schuur. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778); op de Atlas der Buurtwegen (1845) aangeduid als "Ferme Vandermeulen" genoemd naar de toenmalige pachter (zie oorspronkelijke kadastrale legger, circa 1830). De mutatieschets van het kadaster uit 1943 beeldt een vergroting van het huis en een uitbreiding van de landgebouwen af die vóór 1932 zouden zijn verwezenlijkt.

De verankerde, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen) staan gegroepeerd rond een erf deels begraasd, deels met grint bedekt. Woonhuis, ten noorden van het erf, met getoogde muuropeningen. Ten westen ligt de schuur met wagendoorrit, ten oosten schuur en recente stallingen, het bakhuisje ligt in de zuidwesthoek. Het erf wordt aan de zuidkant afgezoomd door een oude haagbeuk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1943/34.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 208: Oorspronkelijke kadastrale legger, Oostrozebeke, sectie B, nr. 483.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Enkel de boerenwoning van hoeve Het Hof is bewaard. De schuren ten westen en oosten van het erf, en het bakhuisje werden gesloopt en vervangen door recente gebouwen. 

  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2019, Aardemolenstraat 13, Oostrozebeke [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 5 april 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning Het Hof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87642 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.