Historische hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Historische hoeve met losse bestanddelen gelegen aan de Hoogleenbeek. De hoeve is gebouwd volgens een opperhof-neerhofstructuur met omwald opperhof. Pachthoeve van de familie de Plotho, baronnen van Ingelmunster en vanaf 1585/1598 tot 1795 dorpsheren van Oostrozebeke. De site staat op een kaart van 1642, getekend door landmeter Lodewijk de Bersacques. Hier wordt de hoeve vermeld als "behuusde ende bewalde hofstede gheseijt 't Goet te Biestervelt" en is het een "appendentie vande lande ende baronnie van Ingelmunstre". De naam Biestervelt echter slaat ook op de hoeve gelegen langs de Papegaaistraat (zie nummer 85) met die naam aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Mogelijks gaat het hier om een zogenaamd migratietoponiem.

Op de kaart van de Bersacques bakent een gracht de westkant van het neerhof af waaruit kan blijken dat deze oorspronkelijk helemaal was omwald. Het woonhuis bevindt zich op het opperhof, op het neerhof staan twee bijgebouwen haaks op elkaar georiënteerd. Ten noorden van de site leidt een dreef naar de Aardemolenstraat. De oorspronkelijke kadastrale legger (circa 1830) beschrijft het goed als "huis, weide en gebouwen", twee toegangswegen aan west- en noordzijde geven uit op de Aardemolenstraat. Op het opperhof staat het woonhuis met ten oosten ervan twee kleinere volumes, op het neerhof staan drie bijgebouwen opgesteld rond het erf. Een mutatieschets uit 1943 beeldt een uitbreiding van de landgebouwen af, deze zou al vóór 1932 zijn verwezenlijkt.

Volledig omwald opperhof toegankelijk via een smeedijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers. Het woonhuis ligt op een hoogte en kan in kern teruggaan tot de 17de-18de eeuw. Dubbelhuis in verankerde baksteen boven een gecementeerde plint met imitatievoeg en onder pannen zadeldak met dakruitertje en overstekende dakranden op gootklossen. De twee linkertraveeën dateren, zie het afwijkende metselwerk, eventueel uit een vroegere (18de-eeuwse?) periode. Getoogde vensteropeningen met 19de-eeuws uitzicht en vernieuwd schrijnwerk. Lagere deuropening met omlijsting in donkerbruine baksteen en met oren. Voorliggende stoep in geglazuurde tegels. Gedeeltelijk witgekalkte achtergevel met links twee opkamertraveeën. De beide kleinere gebouwen dateren waarschijnlijk uit de 19de eeuw maar werden in de loop van de 20ste eeuw aangepast; nu onder meer in gebruik als garage.

De nutsgebouwen op het neerhof zijn recent aangepast en/of uitgebreid.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1943/33.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 208: Oorspronkelijke Kadastrale Legger, Oostrozebeke, Sectie B, nrs. 462-463.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 491: Figuratieve kaart van de heerlijkheid Coolscamp in de parochie Oostrozebeke, in Rentbouck van Vijfve Dendermonde, appendentie vande lande ende baronnie van Ingelmunstre, 1642.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien

Aanvullende informatie

Deze hoeve zou geen pachtgoed van de baron van Ingelmunster zijn. Een renteboek van 1730 duidt het aan als eigendom van de erfgenamen van Maximiliaan van Luchene. De hoeve lag wel op rentegrond van de baronie Ingelmunster,in de roep Coolscamps te Oostrozebeke onder de heerlijkheid Vijve-Ainsche én een klein deel op de heerlijkheid Ryckaertschuere.

F. Benoit meent dat deze hoeve inderdaad niet het Goed Te Biesterveld is; ook de hoeve in de Papegaaistraat in Wielsbeke, zou historisch gezien niet deze naam hebben gehad. Volgens Benoit is de naam historisch gelinkt aan de hoeve in de Drogenbroodstraat 1 in Wielsbeke.

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 491: Figuratieve kaart van de heerlijkheid Coolscamp, 1642.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 1722: Figuratieve kaart van de heerlijkheid Ryckaertschuere, 1730.
  • Informatie verkregen van Filips Benoit, verkregen in juli 2018.