Winkel

Beschrijving

19de-eeuws hoekwinkelpand als dusdanig reeds aangegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830 (in de eerste aanwijzende tafel aangeduid als huis). In 1840 volgt volgens het kadaster een gedeeltelijke vernieuwing. Het hoekpand blijft volgens de schets ongewijzigd. In 1899 vindt er een gedeeltelijke herbouw plaats door Cordy-Beuselinck, Karel. In 1906 een verhoging en vergroting door dezelfde bouwheer. Een prentbriefkaart uit het interbellum (het interbellumpand op nummer 14 is reeds aangeduid, zie straatinleiding) toont de winkel van Beuselinck met de huidige winkelpui en de gecementeerde schermgevel. De winkelpui is volgens een bewaard bouwplan vernieuwd in 1922 naar ontwerp van Thierry Nolf.

Diephuis van twee traveeën aan de Zwanestraat (twee en een halve bouwlaag) en vier traveeën aan de Putstraat (twee bouwlagen), de oorspronkelijke dakstructuur is een gemansardeerd zadeldak (mechanische pannen) met schild ter hoogte van de Zwanestraat. In de Putstraat sluit een huis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag aan onder zadeldak (vermoedelijk Vlaamse pannen). De neoclassicistische schermgevel aan de Zwanestraat dateert vermoedelijk van 1906: nu geel beschilderde pilastergevel met aflijnende kroonlijst. Korfbogige en rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting met druiplijst en sierlijke sluitsteen. Bewaard witbeschilderd houtwerk met onder meer kruisindeling. Bewaarde sierlijk uitgewerkte winkelpui met gebogen glasvlakken ter hoogte van de verdiepte winkeldeur. Winkeldeur met geëtst glas met afbeelding van winkelrinrichting (textiel).

Interieur: deels bewaarde winkelinrichting.

De niet beschilderde gevels aan de Putstraat zijn gecementeerd met schijnvoegen. Rechthoekige en getoogde muuropeningen, deels blind. Bewaard beschilderd houtwerk onder meer met kruisindeling en grote roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Torhout, 1840/19, 1899/26.
  • Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 1966.