Vredeskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vredeskapel

Beschrijving

"Vredeskapel" of "Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede", gelegen in grasperk met hulst. Kapel van 1945 naar ontwerp van architect Willem Nolf, in opdracht van de familie (De ?)Nolf, zie bewaard bouwplan.

Kapel opgetrokken in veldsteen (groengrijze natuursteen), zadeldak met leien. Rechthoekig grondplan met ronde apsis. Puntgevel met gebruik van arduin voor de aanzetstenen en het bekronend kruis, schuine steunberen, rondboogportaal met bewaarde houten deur. Boven het portaal gedenksteen met opschrift: "O.L.V. VAN ALTYDDURENDE BYSTAND BID VOOR ONS/ ONZE MOEDER ZYT GY UW KINDEREN ZYN WY/ A.D. 1945". Rondbbovenstertjes met glas in lood.

Eenvoudig witgeschilderd interieur. Altaar met geschilderd drieluik: links de Heilige Alfonsus, centraal Maria met kind, rechts de Heilige Gerardus. Boven het altaar opschrift: "VREDE". Altaar van de bidruimte afgesloten met ijzeren hek.

• Stadsarchief Torhout, Modern archief, nummer 1988.
  • DEGRANDE V. s.d.: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Torhout, s.l.
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 395-396.
  • MESTDAGH M. 2000: Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 161, 256.

Auteurs: Vanneste, Pol