Hoeve Verloren Cost

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Verloren Cost

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve zogenaamd "Verloren Cost", bereikbaar via de met oude beuken beplante Verlorenkostdreef. Aanpalende weiden afgezet met oude haag. Boomgaard.

Op mutatieschets van 1861 is de hoeve aangeduid als "Groot Verloren Cost" in eigendom van J. de Potter d'Indoye. De site is evenals een embryonaal lanensysteem reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854) aangeduid als "F(erme)" met een uitgewerkt lanensysteem. Op genoemde mutatieschets huis, schuur en bakhuis.

Witgeschilderde baksteenbouw. Huis met oudere kern, in 1948-1950 verbouwd. Ten noorden van het erf, huis van twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak, nieuwe grote dakkapellen met tichelen bedaking, vernieuwde dakruiter met klokje, dit ter vervanging van bestaande dakruiter (zie iconografie). Deels vernieuwde muuropeningen, oorspronkelijke muuropeningen zijn getoogd en beluikt (bewaarde luikduimen). Vernieuwd houtwerk. Rechts brede korfboogdoorgang, mogelijk vroegere poort. Deels afgeronde hoeken, deels verstevigd met steunbeer. Achterliggend nutsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), getoogde muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1861/2.
  • BRUNO, Torhout rond 1900, Torhout, 1985, p. 232 (iconografie).