• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve. Kapelletje en lindeboom bij erftoegang. Voorliggende weiden, bewaarde drinkpoel. Gaat terug op site als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830), met losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rondom erf. Mutatie in 1894 waarbij volgens het kadaster het huis totaal herbouwd wordt door Tant Alfons (Staden).

Ten noorden, boerenhuis met representatieve gevel naar de straat gericht. Verankerde roodbakstenen dubbelwoonst met rechts opkamer van drie traveeën, zadeldak (rode pannen) met klokkentorentje. Getoogde muuropeningen, deels bewaard houtwerk met T-indeling en luiken.
Rechts, in het verlengde van het boerenhuis, nutsgebouw onder pannen zadeldaken. Voorts voornamelijk nieuwe nutsgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1894/13.

Auteurs: Vanneste, Pol