Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie. Voortuintje afgezet met laag muurtje met ijzeren hekwerk tussen postamenten, rechts met Mariakapelletje. Blijkens bewaard bouwplan in 1939 gebouwd naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout), echter niet volledig volgens plan uitgevoerd.

Interbellumwoning op L-vormige plattegrond. Bruine sierbaksteen met gebruik van arduin en witgeschilderd beton of cement voor sierelementen. Markerend portaal onder luifel: verdiepte deur tussen arduinen postamenten, aan beide zijden geflankeerd door kleine getraliede venstertjes met betegelde onderdorpel. Rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting. Deels bewaard houtwerk, onder meer de deur met oculus met ijzer uitgewerkt Christusmonogram.

• Stadsarchief Torhout, Modern archief, bouwaanvragen, nr. A 55.

Auteurs: Vanneste, Pol