Pastorie Sint-Mattheusparochie met tuin

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Mattheusparochie werd gebouwd in de 18de eeuw in rococostijl en ligt een ommuurde en beboomde tuin. De parochie behoorde sinds 1183 tot het tiendenrecht van de Sint-Pietersabdij van Gent.

De pastorie is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het hoofdvolume wordt gedecoreerd door middel van een bakstenen cordon tussen de verdiepingen. De getoogde vensters hebben arduinen lekdrempels en bezitten nog hun origineel schrijnwerk. De rondboogdeur met bovenlicht is gevat in een natuurstenen omlijsting met een sluitsteen en imposten. Beide aanbouwsels hebben een rechte deur, omlijst met natuursteen.

Het interieur is zeer traditioneel van opbouw. In de gang leidt een trap naar de eerste verdieping welke zijn oorspronkelijke structuur gedeeltelijk behield.

Het pand behield op de benedenverdieping in alle kamers zijn oorspronkelijk stucwerk en binnenschrijnwerk (trap, deuren, binnenluiken,…) in rococostijl. Vooral de klinken in art nouveau en neostijlen zijn zeer fraai. Alle salons en de twee linker slaapkamers op de bovenverdieping zijn voorzien van schouwen en schouwmantels.

Links en rechts situeren zich twee bijgebouwen van één bouwlaag en één travee onder een lessenaarsdak.

De pastorie is gelegen in een ommuurde en beboomde tuin. Een overluifelde poort tussen bakstenen pijlers geeft toegang tot de voortuin. Rechts bevindt zich een bakstenen arcade met vier bogen op pijlers.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO02213, Pastorieën arrondissement Aalst (MERTENS J., 2003).

Auteurs: Mertens, Joeri