Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830) met L-vormige opstelling van huis en schuur. In 1861 vergroting van de schuur en de bouw van een nutsgebouw met geïncorporeerde bakoven tegen het huis door Joannes Dieryckx, notaris te Torhout; rond het huis lag een boomgaard. In 1928 wordt het boerenhuis herbouwd.

Begraasd erf, meidoornhaag. Omliggende weiden.
Boerenhuis in parement van rode baksteen, met banden en strekken van gele baksteen; zadeldak (blauwe mechanische pannen). Korfbogige muuropeningen, vernieuwd houtwerk.

Ten westen van het erf, lange dwarsschuur onder zadeldak (rode pannen).
Ten zuidoosten van het boerenhuis, stalling, vermoedelijk met geïncorporeerd bakhuis; L-vormige plattegrond, gecombineerd schild- en zadeldak (rode mechanische pannen). Rode baksteenbouw boven gepekte plint. Getoogde muuropeningen in een omlijsting van gele baksteen. Deels bewaard houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1861/150, 1928/33.

Auteurs: Vanneste, Pol