De Slaringhoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen uit het laatste kwart van de 18de eeuw (zie ingemetseld jaartal topgevel), zogenaamd "DE SLARINGHOEVE", zie houten naambord. Naamgeving naar de herberg "Slarin Cab." aangeduid op de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854) en het gehucht "Slarrin" aangeduid op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1861, 1883 en 1911).

Site met enkele losstaande bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid met een vijftal bestanddelen rondom het erf gegroepeerd. Van de historische hoevesite rest enkel nog het boerenhuis van 177 (?) 0, zie jaartal van kopse rode baksteen in de rechter zijgevel. 20ste-eeuws woongedeelte haaks op het huis aangebouwd. Het huis is erg beeldbepalend door de ligging op de hoek van de van de twee straten. Grondige herstelling in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Ten oosten van het erf, boerenhuis. Gele baksteenbouw boven gecementeerde plint, opkamer van één travee onder zadeldak + vier traveeën onder mansardedak (Vlaamse pannen, dakoverstek op uitgewerkte hondjes). Gevelveld van de rechter zijgevel afgewerkt met vlechtingen, jaartal "177 (?) 0" (deels verborgen achter luiken) van rode kopse bakstenen. Linker zijgevel (opkamer) met jaarankers "1759" en vlechtingen. Getoogde muuropeningen onder strek, getralied keldervenster. Naar oud model vernieuwd witbeschilderd houtwerk, luiken. Witgeschilderde achtergevel met links, kleinere opkamer. Bovenlicht van de deur met gekleurd glas in lood (eerste helft 20ste eeuw).

Interieur. Samengestelde balkenlagen. Moerbalken met uitgewerkte balksleutels. Bewaarde beschildering in marmerimitatie. Trapje van gesinterde baksteen naar de kleine opkamer, rode en zwarte Boomse tegeltjes. Bewaarde 18de-eeuwse binnendeuren. Bewaarde samengestelde kapspanten van schaar- en nokgebinte.

Auteurs: Vanneste, Pol