Vilbeluik

Beschrijving

Vilbeluik van 1903-1905. In de volksmond "Oude smelterij" genoemd, sinds 1986-1987 omgevormd tot kinderboerderij. Losstaande roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen) rondom begraasd erf met kasseistrook.

In 1903 koopt een Waalse maatschappij voor het bewerken van restafval van dierenlijken een stukje van de "Zakbroekmeersen" voor het bouwen van een vilderij en dit onder leiding van Nicolas Figue, een industrieel uit Quesmes. In 1904 wordt de grote schuur opgetrokken waarin een stoomvilderij wordt geplaatst. In 1905 wordt het imposante boerenhuis met naar de straat gerichte voorgevel opgetrokken, tussen 1912 en 1919 komen er nog stallen bij. Vanaf de jaren 1930 krijgt de vilderij het economisch steeds moeilijker, waarna de gebouwen evolueren tot een landbouwexploitatie. De vilderij wordt heringericht als magazijn voor meststoffen. In 1986-1987 inrichting als kinderboerderij en landbouwmuseum (functie op vandaag niet meer aanwezig).

Ten oosten van het erf, boerenhuis van twee bouwlagen, met aansluitend nutsgebouw onder lager zadeldak. Boerenhuis, voorgevel naar de straatzijde. Metselwerk verlevendigd door banden, strekken en boogfries van gele baksteen, en sierankers. Getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk met T-indeling, rechts bewaard getralied kelderraam. Nutsgebouw: poort en deels blinde muuropeningen onder strek. Deels bewaard houtwerk van halve raampjes.

Op het erf, 'hoefstal' voor het beslaan van paarden. Houten en ijzeren constructie onder pannen zadeldak. Recentere toevoeging in het kader van landbouwmuseum.

Ten westen van het erf, voormalige vetsmelterij. Imposante langsschuur met sterke volumewerking onder hoog zadeldak (verhoging ter hoogte van de nok staat mogelijk in verband met vroegere functie). Links en rechts, aanbouwen onder lessenaarsdak, vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als wagenhuis, nu omgebouwd tot atelierruimte en cafetaria. Getoogde halve vensters, centraal in de geveltop uilengat. Bewaard houtwerk van grote rechthoekige schuurpoort onder ontlastingsboog.

• DE POURCQ P., DE SCHRIJVER G., Moereveld wandelpad Torhout. Provincie West-Vlaanderen, 7,6 km, Brugge, 2000.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 202-203.

Auteurs: Vanneste, Pol