Villa de Brouckère

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa de Brouckère

Beschrijving

"Villa de Brouckère". In parktuin gelegen woonhuis met atelier. Deels gekasseide binnenplaats. Beeldengroep voorstellend "Ode aan de Arbeid" (1985).

Woonhuis met atelier in 1950 gebouwd voor Carlo de Brouckère (1920-1985), kunstwever en schilder, spilfiguur van de kunstenaarsgroep van het "Atelier Groenhove" (1946-1949) op het gelijknamige domein aan de Bosdreef, met onder meer de gebroeders Strebelle en architect André Jacqmain (° 1921), die instaat voor het ontwerp van deze woning. De nieuwe woning wordt ingeplant aan de 's Gravenwinkelstraat, op de binnentuin van de oude brouwerij Fraeys.

De woning met atelier is een markante uiting van de hedendaagse architectuur in België. Het is een originele herinterpretatie van het traditionele woonhuis (kritisch regionalisme avant la lettre). Tegelijk is het zoals Geert Bekaert het formuleerde "een non-conformistisch werk, dat alle dogmatismen van de moderne architectuur verzaakt". Het ontwerp "neemt een loopje met elke vorm van doctrinaire benadering en straalt daardoor een grote vrijheid uit. Het past zich perfect aan het milieu aan, zonder zijn raffinement in de omgang met de materialen op te geven". In 1980 wordt de villa door de stad Torhout aangekocht en in de jaren 1994-1996 geïntegreerd in het nieuwe "Cultureel Centrum de Brouckère" (1992-1995, zie Aartrijkestraat). Anno 2005 herbergt de voormalige kunstenaarswoning de jeugd- en preventiedienst van de stad Torhout.

Witgeschilderde baksteenbouw op onbeschilderde plint van bruine baksteen. Gevel geritmeerd door vijf verdiepte segmentboognissen van elkaar gescheiden door gevelhoge schuine steunberen. Rechte vensteropeningen onder segmentboogvormige ontlastingsbogen. Drie linker traveeën met bovenverdieping opengewerkt met rechthoekige vensteropeningen. Grotendeels bewaard stalen schrijnwerk.
Het witgeschilderde interieur bewaart gedeeltelijk zijn originele indeling met centrale woonruimte getypeerd door onder meer vrijstaande schouw met bakstenen rookkanaal en vrijliggende moerbalken.
Aanpalend vrijstaand witgeschilderd bakstenen atelier op onregelmatig grondplan met halfondergrondse atelierruimtes.

Tuin: graspartij met bloemenborders, vijver, onder meer oude beuken en taxus.

• BEKAERT G., Hedendaagse architectuur in België, Tielt, 1996, p. 109-123.
  • BEKAERT G., STRAUVEN F. (red.), Bouwen in België 1945-1970, Brussel, 1971, p. 54.
  • MESTDAGH M., Archiefbeelden Torhout, Gent, 2002, p. 102, 105-107.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 117-118, 120-121.
  • STRAUVEN F., Jacqmain, André, in VAN LOO A., STRAUVEN F. (red.), Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003, p. 363-364.
  • VERPOEST L., BERTELS I., Een hedendaags paradox ... woning en privé-museum Urvator (1959-1960). André Jacqmain, Architect, in Monumenten en Landschappen,23, 2004, 6, p. 55-63.

Auteurs: Vanneste, Pol