Tuinpaviljoen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Torenvolume

Beschrijving

Torenvolume bij restaurant "het Bourgondisch Hof" (nummer 4). Volgens het kadaster in 1871 gebouwd als tuinpaviljoen door Julianus D'Aussy-Van Caillie, huidevetter te Torhout. Rode baksteenbouw op vierkante plattegrond, twee bouwlagen onder plat dak met vier torentjes waartussen ijzeren hekwerk. Begane grond gecementeerd en wit beschilderd, bewaarde rondbogige muuropeningen. Hoekpilasters, rondboogfries, gekoppelde rondboogvensters (nu dichtgemetseld) waaronder spiegels, muurband in visgraatmotief.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1871/14.
  • BRUNO, Torhout rond 1900, Torhout, 1985, p. 13.