Boerenarbeiderswoning met stal

Beschrijving

Boerenarbeidershuis met stalling, volgens het kadaster in 1905 gebouwd door Camiel Dewulf, schoenmaker te Torhout. Volgens de literatuur behoort dit boerenarbeidershuis echter tot het type proefwoningen, gebouwd door de voorlopers van de huidige bouwmaatschappijen. Rode baksteenbouw (sierankers) onder pannen zadeldak. Achtergelegen, haakse (witgeschilderde) stalling/ nutsgebouwtje. Getoogde muuropeningen, nisje van gesinterde baksteen met beeldje van Sint-Job. Getoogde muuropeningen (gewijzigd in rechter zijgevel). Bewaard witgeschilderd houtwerk met T-indeling, luiken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1905/21.
  • MESTDAGH M., Archiefbeelden Torhout, Gent, 2002, p. 42.