Groenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groenhoeve

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "GROENHOEVE", zie recent naambord. Naam als dusdanig niet terug te vinden op historische kaarten, circa 1830 gebouwd door Jacques Vande Walle.

Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), in L-vorm opgesteld rondom het erf. Doch nu rest van de oorspronkelijke bebouwing enkel het boerenhuis, overige bestanddelen ingrijpend verbouwd en uitgebreid met nieuwbouw.
Thans manege met cafetaria. Erftoegang geflankeerd door twee lindebomen.

Ten noorden van het erf, eenvoudig boerenhuis. Witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint. Links aansluitend, stalletje onder lager zadeldak. De rechter travee onder golfplaten is recentelijk toegevoegd. Gedeeltelijk bewaard houtwerk o.a. luiken en ramen met kruisindeling, bovenlicht met kleine roedeverdeling. In de rechter zijgevel, gemetseld jaartal "1830" van gele baksteen, geflankeerd door drie rondboogramen onder strekse bogen van dito baksteen.

Ten westen van het erf, stal/schuur met houten beplanking.

• Groenhovebos, wandel- en natuurgids, Houtlandse Milieugroep vzw, Zwevezele, 2003, p. 11.