Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) L-vormig opgesteld rondom een begraasd erf, met boomgaard en omringende ligusterhaag. Erftoegang via ijzeren hek tussen betonnen palen met afgeschuinde hoeken. Hoevesite als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830), met twee losstaande parallelle volumes, ten noorden van het erf, het huidige boerenhuis. Circa 1903 (zie kadasteronderzoek), lichte wijziging aan het boerenhuis en bouw van het huidige bakhuis, ten noorden haaks op het huis. Circa 1940 wordt het nutsgebouw ten zuiden van het erf afgebroken en wordt ten oosten van het erf een schuur gebouwd.

Ten noorden van het erf, boerenhuis onder zadeldak (mechanische pannen), met links recenter volume (na 1910, circa tweede kwart 20ste eeuw) onder hogere nok, en rechts huis met geïncorporeerde stalling. Roodgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde latei. Bewaard witgeschilderd houtwerk met T-indeling. Achtergevel met opkamer met twee beluikte venstertjes. Haaks op het huis, aansluitend bakhuis van circa 1903 (ovenhuisje afgebroken).
Ten oosten van het erf, dubbele dwarsschuur onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) met verspringende nokhoogte.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1903/19, 1940/83.

Auteurs: Vanneste, Pol