Landhuis met park

Beschrijving

Kasteeltje gelegen in park en bos, uit de periode 1895-1906. Zogenaamde "Villa Roger" (zie literatuur, naamgeving naar bouwheer) of "HUYS TE VELDE" zie cartouche boven het inkomportaal. In 1895 wordt een eerste volume (zogenaamd "Lusthuis en lusttuin") gebouwd door O. Roger-Bruneel, koopman uit Oostende zie kadastergegevens. Hierbij worden een aantal percelen tussen de Bollestraat en de spoorlijn Brugge-Kortrijk ten westen ervan verenigd en wordt een 'huis met boomgaard', reeds eigendom van de koopman, afgebroken. In 1897 en 1906 (minieme wijziging) wordt het gebouw uitgebreid door dezelfde bouwheer, zie jaarsteen met opschrift " 'T JAER 1905" in cartouche boven de loggia aan de achterzijde.
Park en bosgebied, omheind met gemengde haag. Sierlijk houten toegangspoortje, uiterst links op het perceel, garage uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw oplopend in tuitgevel, korfboogpoort. Park met linden (voorzijde), rode en groene beuk, paardekastanje, eik, olm, meidoorn, acacia, treurwilg bij vijver. Een afwateringsbeek loopt over het domein. Achterliggend stukje bos met onder meer oude populier en berken, typische bosplanten.

Volume van landhuis in twee bouwfasen opgetrokken. Een eerste bouwfase (circa 1895) in rode baksteen met muizetandfriezen, gevat onder zadeldak (trapgevel) en met uitspringend vierkant hoekvolume, wordt circa 1897 aangevuld met een groter geelbakstenen volume met banden van simili-steen, onder leien schild- en zadeldaken (klimmende dakkapellen en bij het portaalrisaliet, dakkapel onder zadeldak met uitgewerkt windbord). Hierbij wordt het oudere hoekvolume opgetrokken met een veelzijdig torentje onder leien spits. Getoogde, rechthoekige en rondbogige muuropeningen, bij het volume van 1897 met afgeschuinde dagkanten. Portaal- en trappenhalrisaliet met loggiaportaal met zuiltjes. Boven de cartouche met de huisnaam, groot rondboogvenster (traplicht) met zesdelige kruisindeling. Bewaard groengeschilderd houtwerk, vensters met T-indeling en smalle vensters, kleine roedeverdeling onder meer in de bovenlichten. Op de begane grond, deels traliewerk. Het oude gedeelte was oorspronkelijk afgewerkt met luiken (zie oude foto).

Gevel met parkzicht: trapgevel met overhoeks fiaal, in het gevelveld bolkozijn onder ontlastingsboog. Drieledige, rondbogige loggia met zuilen, erboven jaarcartouche.

Interieur: vrij eenvoudig met bewaarde vloeren (vierkante tegeltjes), beschilderd binnenschrijnwerk van deuren en bordestrap met ronde spijlen. Bewaard hang- en sluitwerk van het houtwerk, binnenluiken. Eenvoudige marmeren schouwtjes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1895/8, 1897/17, 1906/27.
  • BRUNO, Torhout rond 1900, Torhout, 1985, p. 229.