Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met eclectische en historiserende inslag, van 1913 zie jaarsteen. Gele baksteenbouw op verspringende plattegrond en onder zadel- en schilddaken (blauwe mechanische pannen). Een oude foto toont rechts aansluitend een lagere garage met wolfseinde en getrapt dakvenster, en een ommuurde tuin. Op deze plaats nu woning (nummer 14) van 1938 (zie bouwplan) naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout), voor het eerst opgetekend door het kadaster in 1956, en tuinmuur waarachter deels bewaarde boomgaard.

Links, vooruitspringend gedeelte oplopend in trapgevel met blinde oculus met jaarsteen "1913", rechts twee getrapte dakvensters. Sierankers, korfboogfries onder de gootlijst op klossen, gebruik van arduin voor banden, doorgetrokken druiplijsten en andere sierelementen. Rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboognissen; bewaard houtwerk met geometrische roedeverdeling in de bovenlichten (begane grond). Beglaasde paneeldeur met dito motieven. Voortuintje afgesloten met ijzeren hekwerk met geometrische motieven tussen bakstenen postamenten met arduinen topstuk. Zogenaamde dijktegeltjes met florale motieven.

• Stadsarchief Torhout, Modern archief: bouwplannen, nr. 1979.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 89 (iconografie).