Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gelegen aan straatzijde bij de hoevegebouwen van broeierij Van De Vyvere (nummer 35). Gebouwd in 1947 door Omer Van De Vyvere na een gedane belofte bij genezing. Kopie van een Tieltse kapel die ontworpen is door Gerard Vande Weghe in 1944.
Gelegen aan de straatzijde ten zuiden van de broeierij. Kapel in bruinrode baksteen onder spits zadeldak (nok loodrecht op straat; rode daktegels). Puntgevel voorzien van schouderstukken en oplopend in uitkragend klokkentorentje met leien zadeldakje en ijzeren kruis op de nok. Licht uitlopende hoeksteunberen. Natuurstenen dek- en kraagstenen. Gekoppelde rondboogvenstertjes in zijmuren. Segmentbogig deurtje, deels beglaasd en voorzien van hekwerk met kruis. Natuurstenen sluitsteen waarop kruis en "ANNO / 1947". Belendend bakstenen muurtje.

Vermoedelijk gepleisterd en witgeschilderd interieur onder houten zoldering met afgeschuinde hoeken. Altaar met beelden Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Heilige Jozef met kind. Laag altaarhek.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Schuiferskapelle, s.l., s.d., nr. 7.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter