• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning, gelegen op de scherpe hoek gevormd door het begin van de Klokkestraat en Schuiferskapelle-Dorp. Opgetrokken in 1884 in opdracht van Colette D'hont, winkelierster en eigenares van het naastgelegen huis (nummer 4). In 1906 wordt het huisje in twee gesplitst, waarbij een gedeelte als melkerij wordt omgevormd. Oorspronkelijk gebouwd onder zadeldaken in Vlaamse pannen, met een dakvenstertje met trapgevel, zie postkaart circa 1900. Het oostelijke deel wordt 1906 verbouwd onder mansardedak.

Eenlaags volume in verankerde donkerrode baksteenbouw, onder mansardedak in mechanische pannen. Gecementeerde en grijsgeschilderde plint. Gevels afgeboord met een tandlijst onder een nieuwe kunststof gootlijst en dakvensters. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk (T-ramen), nieuwe luiken, arduinen onderdorpels. Getraliede keldervensters aan noordzijde. Nieuwe deur met getoogd bovenlicht, twee traptredes. Westelijke travee onder zadeldak in Vlaamse pannen, met deuromlijsting en restant van een vensteromlijsting in rode baksteen. Dubbele tandlijst, onder meer met gebruik van zwarte baksteen. Deels afgebroken bij uitbreiding van winkel nummer 4 in de tweede helft van de 20ste eeuw. Aan de zuidzijde onder meer een klein venster en deurbovenlicht met kruisvormig traliewerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Schuiferskapelle, 1884/2.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter