Onderpastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderpastorie

Beschrijving

Voormalige onderpastorie. Volgens kadaster worden in 1907 twee huisjes die eigendom zijn van pastoor Adolph Debreuck afgebroken en vervangen door een nieuwbouw in neogotische stijl naar ontwerp van de Tieltse architect Gustaaf Hoste. Wordt als onderpastorie in gebruik genomen, vanaf 1967 als pastorie gebruikt ter vervanging van de oudere pastorie die wordt afgebroken rond 1984 (zie Jan Vinckestraat).

Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag van vijf/ drie traveeën onder zadeldak in zwarte geglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Gevel in lichtrode baksteen, opgedeeld in samengestelde traveenissen eindigend in drie doorgetrokken dakvensters tot boven de kroonlijst, uitlopend in trapgevels met een blinde spitsboog. Houten kroonlijst waaronder muizentandfries en sierankers. Hoge plint in zwarte baksteen. Oorspronkelijk aan weerszijden voorzien van een symmetrische gekanteelde aanbouw, opstelling verstoord door een later ingebrachte garage in het linkerdeel.

Rechthoekige muuropeningen waarin kruisvensters onder gekoppelde ontlastingsboogjes. Bewaarde fraaie houten voordeur met tweeledig bovenlicht en kraagstenen. Voetschraper aan linkerzijde. Gebruik van natuursteen voor kruismonelen, lateien, onderdorpels, kraag- en dekstenen. Getoogd keldervenster met ijzeren hekwerk. Dakvensters oorspronkelijk voorzien van T-ramen. Zijgevels in roodbruine baksteen met trapgevel van acht trappen. Interieur recentelijk uitgebroken, met uitzondering van een eenvoudig marmeren schouwtje en een waaiervormig deurbovenlicht.

• Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Schuiferskapelle, 1907/5.