Onderpastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderpastorie

Beschrijving

Voormalige onderpastorie. Gelegen ten noordwesten van de kerk, bij het begin van de Sint-Bavostraat. Vormt één geheel met de congregatiezaal en de Heilige Geestkapel aan oostzijde, het ensemble wordt gebouwd in 1897-1900 in opdracht van pastoor Gustaaf De Maître, naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel uit Nevele. De Sint-Bavostraat was toen nog grotendeels onbebouwd, de oorspronkelijke bedoeling was het zicht op het ensemble vanaf de kerk vrij te houden doch vrij kort na de bouw wordt het zicht deels ontnomen door nieuwe bebouwing in de Sint-Bavostraat (zie nummers 1-3-5). In 1976 wordt het gebouw op voorontwerp van lijst geplaatst maar er wordt nooit tot bescherming overgegaan. De onderpastorie wordt ingrijpend verbouwd na 1977. Vloerniveaus en bouwlagen worden gewijzigd door indeling in drie appartementen. Binnen hetzelfde volume zijn de oorspronkelijke twee bouwlagen vervangen door drie, waardoor zich een ingrijpende wijziging in de travee-indeling voordoet. Door recente aankoop van de onderpastorie door de stad Tielt zijn er plannen tot verbouwing van onderpastorie en parochiezaal.

Verankerde baksteenbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met trapgevel (Vlaamse pannen, nok haaks op straat). Nieuwe rechte muuropeningen met nieuw schrijnwerk, bewaarde houten voordeur in accoladeboog. Gevelindeling volgens de Brugse travee van het eerste type, met ingrijpend gewijzigde travee-indeling. Geschilderde gecementeerde plint. Ook achterzijde ingrijpend gewijzigd.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Archiefnr. W/01467.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1900/2.