Gemeentehuis van Kanegem

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, "Het Flandrienhuis". Gebouwd in 1956-57 ter vervanging van het oude gemeentehuis op het dorpsplein. Gelegen ten westen van de kerk op grond van het voormalige kerkhof. De benedenverdieping huisvest heden een uitleenpost van de openbare bibliotheek en een vergaderlokaal. In de voormalige raadszaal op de eerste verdieping speelt een videoreproductie over Briek Schotte.

Eenlaags dubbelhuis op halve kelderverdieping, met centraal middenrisaliet, onder zadeldak in Vlaamse pannen. Toegang via centrale bordestrap. Sokkel, trap en flankerende voordeurpilasters in witte natuursteen. Keldervensters met smeedijzeren traliewerk. Rechthoekige gevelopeningen; houten schrijnwerk met roedeverdeling en halve sierluikjes. Centraal middenrisaliet afgelijnd door geblokte bakstenen pilasters; centraal balkon; opstand van dakvenster bekroond door driehoekig fronton op kroonlijst met klossen, waarbinnen wapenschild van Kanegem (= schild van de familie de Preudhomme d'Hailly, met gevleugelde adelaar). Houten kroonlijst op klossen. Twee dakkapellen met driehoekig fronton. Zijgevels met natuurstenen schouderstukken.

Op de noordelijke zijgevel hangen twee gedenkplaten; een natuurstenen plaat waarop de alliantie tussen Kanegem en Anjoutey (Fr.), en weergave van beide wapenschilden: "KANEGEM / ANJOUTEY / ENTENTE / FLORALE / EUROPEENNE", gesigneerd A. Felix; een zwarte marmeren plaat ter herdenking van "Kanegem Bebloemd" in 1992, een wedstrijd waaraan 16 dorpen en steden uit acht landen deelnamen: "KANEGEM BEBLOEMD / ENTENTE FLORALE 1992", vermelding van de deelnemers, "GEEN RIJKER KROON DAN EIGEN SCHOON"; linkerzijde bronzen plakkaat: "PRIX EUROPEEN / D'EXCELLENCE / "ENTENTE FLORALE 1992" / VOOR / KANEGEM".

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter