Woning De Brabandere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Brabandere

Beschrijving

Woning De Brabandere, gebouwd in 1941 in opdracht van brouwer Maurits De Brabandere en naar ontwerp van de Tieltse architect Gerard Vande Weghe, geregistreerd bij kadaster in 1942. De achtergelegen brouwerij "De Ster" en het oude neoclassicistische woonhuis werden in 1940 zwaar werden beschadigd door beschietingen vanaf de Leie. De ruïnes van de vroegere brouwerij worden niet heropgebouwd, en in de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw afgebroken. In de periode 2003-2004 is het exterieur van de woning gerestaureerd, waarbij de dakbedekking werd vernieuwd en het oorspronkelijke stalen schrijnwerk vervangen door aluminium.

Vrijstaand volume van twee bouwlagen onder schilddak met gebogen belijning eindigend in een brede overkragende kroonlijst, steunend op ijzeren bogen (nok parallel met straat, daktegels). Centrale dakkapel met driehoekig fronton. Nieuwe bepleistering. Grote vensterpartijen waarin nieuw aluminium schrijnwerk, naar verluidt naar oud model. Fraaie ijzeren beglaasde deur in centrale verdiepte portiek, gesteund door twee pijlers op vierkante basis, waarboven een uitspringende rechthoekige erker op de tweede bouwlaag. Signering in natuursteen rechts van de inkom: "G. V.D. WEGHE / ARCHITECT, THIELT".

Interieur. Traditionalistische aankleding van de diverse ruimtes. Gebruik van recuperatiedeuren uit ouder woonhuis (uit circa 1750). Indrukwekkende inkomhal, vloer in gele en zwarte cementtegels, plafond met lijstwerk en geometrische rozet, gepleisterde wanden met imitatievoegwerk, houten trap met trappaal en vlakke balusters, marmeren aanzettrede. Studeerkamer met vloer in groene en gele cementtegels, geometrisch stucplafond, houten lambrisering en natuurstenen schouw.

• Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1942/2.