• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Beschrijving

Burgerwoning, volgens kadaster opgetrokken in 1932 in opdracht van Polydoor Vandenbulcke, handelaar te Aarsele, tevens eigenaar van nummers 34 en 36.

Voortuin afgesloten door een laag tuinmuurtje in natuursteen, betegeld pad naar voordeur. Halfopen enkelhuis in rode baksteenbouw onder mansardedak (zwarte geglazuurde pannen, nok parallel met straat, twee dakvensters), met aansluitend lager gedeelte onder platte bedaking aan de zuidzijde. Lijstgevels in gele baksteen, hoofdvolume voorzien van een erker over twee bouwlagen, aansluitende bijbouw met smalle travee-indeling. Geprofileerde kroonlijst op klossen. Gecementeerde plint met velden in breuksteenimitatie. Verticaliserend effect door licht verdiepte muurvelden tussen vooruitspringende penanten, onderbroken door borstwering in similistenen reliëfplaten met fruitschalen, festoenen en guirlandes. Rechthoekige muuropeningen onder lateien in similisteen, op de begane grond afgeboord met tandlijst, similistenen onderdorpels. Bewaard schrijnwerk en deels beglaasde vleugeldeur met ijzeren traliewerk, met gedeeld bovenlicht en centraal glas-in-loodmotief.

Bewaard interieur. Vloeren in cementtegels met diverse motieven. Traditionele stucwerkplafonds met lijstwerk in de classicistische en empiresfeer: eierlijsten, palmetten, laurierbundels. Marmeren schouwmantels, in salons met art-decovormgeving. Binnendeuren met beglaasd bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1934/24.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter