Heilige Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Antoniuskapel

Beschrijving

Heilige Antoniuskapel, gelegen naast de oprit van woning nummer 66. Gebouwd volgens Degrande in 1870 ter afwering van varkenspest, volgens kadaster pas opgericht door landbouwer Desideer Vandermeersch-Pieters in 1899, geregistreerd in 1900.

Veldkapel in donkerrode baksteen onder half schilddak (nok haaks op straat, zwarte Vlaamse pannen), waarboven een ijzeren kruis. Rondboogtoegang waarin de oorspronkelijke houten deur, aan buitenzijde bezet met kunststof, met gedicht bovenlicht. Zijgevels met rondboogvenstertje met roedeverdeling.

Interieur. Gepleisterde wanden en tongewelfje, vloer in zwarte natuursteentegeltjes. Houten manshoog en blauwgeschilderd altaarhek met ijzeren offerblokje. Opgemetseld altaar waarop onder meer beelden Heilige Antonius en Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1900/7.
  • DEGRANDE V. s.d.: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Aarsele, nr. 5.