Kleine gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine gesloten hoeve

Beschrijving

Kleine gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseid erf, daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw en later. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in zuidelijk dienstgebouw.

Boerenhuis van één bouwlaag en zes ongelijke traveeën (nok parallel met straat). Ten noorden witbeschilderde verankerde voorgevel op gecementeerde plint. Aangepaste rechthoekige vensters met houten lateien en arduinen lekdrempels. Steekboogdeur in een rechthoekige omlijsting van gesinterde baksteen, bekroond met een nisje. Bepleisterde geprofileerde daklijst. Gelijksoortige achtergevel met armpomp en fraaie getoogde deur in een rechthoekige arduinen omlijsting met tussendorpel, versierde rozetten en vereenvoudigde rocaillesluitsteen, latei gedateerd 1790; latere bewaarde houten waaier. Goed bewaard interieur: balkenlagen, inrichting woonkamer, vereenvoudigde Lodewijk XV-deuren. Rechter zijpuntgevel met aandak en muurvlechtingen. Dienstgebouwen (19de eeuw) met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle