Beschrijving

Hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie wijd uit elkaar staande parallelle bestanddelen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); op het primitief kadasterplan (circa 1830) met klein bijgebouw aan de oostzijde van het erf. Volgens kadaster wordt het woonhuis in 1912 herbouwd. Toegang via geschilderd ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers met getrapte bekroning. Erf met losse verharding en grasperken met bomen en aanplantingen. Losstaande bakstenen bestanddelen met roodgeschilderde muurankers onder pannen zadeldaken.

Aan noordzijde, éénlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak met dakoverstek (nok loodrecht op straat; mechanische pannen). Gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen onder strek. Nieuw schrijnwerk met grote roedeverdeling; luiken.

Ten zuiden van het erf, parallelle schuurvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannen) met jaartalsteen waarop "1904" in oostzijpuntgevel, wat kan wijzen op een verbouwing. Dwarsschuur met rechthoekige poorten, getoogd deurtje en luchtspleten.

Ten westen van het erf, haakse stal met gelijkaardige bedaking (nok loodrecht op woonhuis); getoogde staldeurtjes in noordzijgevel waarboven gedichte opening. Recente lage aanbouwen aan erf- en noordzijde. Bakhuisje met ovenhokje onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1912/54.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter