Modernistisch hoekhuis ontworpen door B. Christiaens

Beschrijving

Modernistisch hoekpand gebouwd in 1936 naar verluidt naar ontwerp van architect Bernard Christiaens (Oostende), in opdracht van Jerome Van Steenhuyse, slager uit Tielt. De woning wordt opgetrokken op een deel van de voormalige molensite van de 13de-eeuwse "Stedemolen" of de "coornewindmeulen", in 1561 uitgebreid met een rosmolen en op het einde van de 16de eeuw herbouwd (zie Stedemolenstraat). Na ontmanteling van de molen in 1921 wordt de site in 1935 verkaveld.

Vrij robuust volume van twee à drie bouwlagen met vlak gepleisterd en geschilderd parement; lage natuurstenen plint. Toepassing van modernistische bouwstijlkenmerken, zie onder meer platte bedaking, patrijspoortmotief en afgerond hoekbalkon met buisleuning. Afgeronde erkeruitbouw van twee bouwlagen met tweede inkom langs de zijde van de Stedemolenstraat. Rechthoekige muuropeningen; nieuw schrijnwerk. Langs de Volderstraat, smalle licht uitkragende deurtravee met traplicht met afgeronde belijning. Ten zuiden, poort tussen gepleisterde pijlers.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1935/74, 1936/95.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen, 1935/67 (bouwplan niet aanwezig).