Hoger gelegen villa in tuin

Beschrijving

Hoger gelegen interbellumvilla in tuin, een verbouwing van 1935 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) (gesigneerd in plint) van een in 1874 opgetrokken woonhuis, waar rond de eeuwwisseling hoveniersbaas Theophiel De Brauwer woont. Opdrachtgever voor de grondige verbouwing is Lionel Maes, nijveraar uit Pittem.

De oorspronkelijke plattegrond toont een voortuin met centraal pad naar bordestrap. Centrale inkom die uitgeeft op de inkomhal met trapzaal aan zuidzijde, keuken en spreekkamer in respectievelijk zuidoostelijke en zuidwestelijke hoek, salon en eetplaats aan noordzijde en woonkamer aan oostzijde. Naar verluidt ontwerpen de Gentse architecten Hebbelynck in 1956 de vooruitspringende voorbouw met nieuwe inkom. Tuinarchitect René Pechère (Brussel) laat langs de straatkant een hoge steunmuur plaatsen en leilinden aanplanten.

Villa op hoger gelegen terrein, met hoge gemetste en geschilderde bakstenen tuinmuur aan de straatzijde en toegang via brede steektrap aan zuidzijde; rechts, achterin gelegen garage ingewerkt in de muur. Gepleisterde baksteenbouw van twee bouwlagen onder schilddak (zwartgeglazuurde mechanische pannen). Hoog uitkragende bakstenen schoorsteenvolumes. Vlak afgedekte dakkapel. Recentere uitkragende voorbouw van twee bouwlagen onder gelijkaardige bedaking, met halfcirkelvormig dakkapelletje. Nieuwe inkom met segmentbogig bovenlicht met waaiervormige indeling waarboven balkonvenster met eenvoudige ijzeren leuning. Zuidgevel met o.m. dienstingang waarboven groot vierdelig traplicht met glasraam.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1874/15, 1935/49.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen, 1934/14.
  • Parkenpromenade, Proeven van kunst, onuitgegeven brochure Bezoekerscentrum Huis Mulle de Terschueren, Tielt, augustus 2006, s.p.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter