Mankemerriehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mankemerriehoeve

• is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Poelberg - Meikensbossen
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

"Mankemerriehoeve", historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, confer losstaande gebouwen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1847); beboomd erf afgebeeld op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853).
Erftoegang gemarkeerd door linden en overhoekse bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek. Rechts, rondbogig getralied pijlerkapelletje met witgeschilderde omlijsting, waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind.

Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) op deels gekasseid erf met onder meer bewaarde mestvaalt aan de toegang.

Centraal op het erf, eenlagig woonhuis van zes traveeën (nok loodrecht op straat) met witgekalkte erfgevel met gepekte plint. Natuurstenen onderdorpels. Getoogde muuropeningen onder strek waarin nieuw houtwerk met grote roedeverdeling en gedeeld bovenlicht; nieuwe luiken. Verlaagde deuropening in oostgevel; bewaarde strek waarboven geschilderd oud huisnummer "7W30"; nieuwe deur.

Ten zuiden, haakse schuurstalvleugel, deels met sleepdak aan erfzijde; metalen poorten; getoogde deurtjes onder meer in zijgevel waarboven laaddeurtje.

Aan zuidzijde, parallel stalgebouw onder mank zadeldak met laadvenster onder zadeldakje; getoogde deurtjes en kleine stalvensters onder betonnen latei; gewijzigde muuropeningen.

Aan westzijde van het erf; grote dwarsschuur met onder meer rechthoekige houten poort met klinket en metalen schuifpoort waarboven laadluikje.

Aan oostzijde van het erf, kleine stal met recente aanbouw en bakhuisje (zuidoosten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Aanvullende informatie

Er gebeurden aanpassingen aan de hoevesite, waaronder de renovatie en uitbreiding van de boerenwoning, verbouwingen aan de schuur en de sloop van de meest zuidoostelijke stal. Het ijzeren hek aan de toegang is eveneens verdwenen.

• Informatie verkregen van de stad Tielt (22 augustus 2022).