Villa en katoenweverij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa en katoenweverij

Beschrijving

Villa en voormalige katoenweverij gebouwd in 1905-1906 in opdracht van de Dentergemse fabrikant Auguste Vanden Heede.

Historiek

In 1906 bouwt fabrikant Auguste Vanden Heede uit Dentergem, waar hij vennoot is van het textielbedrijf Abbeloos, een moderne mechanische katoenweverij als familiebedrijf met bijhorende villa. Niettegenstaande in de weverij onder meer platte getouwen, Armure- en Jacquardgetouwen met stoomaandrijving zijn opgesteld, zijn er nog talrijke thuiswerkende handwevers in dienst. De weverij wordt in de loop der jaren nog uitgebreid en kent haar grootste bloei in de jaren 1927-1930 met meer dan tachtig arbeiders en een tiental weefsters. De grote specialiteit is sponshanddoeken met Jacquardtekeningen en "étamine" of dundoek, los geweven linnen.

Na de dood van de ouders komt de zoon Germain met zijn gezin in de villa wonen om samen met zijn zoon Jacques het bedrijf verder te zetten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de fabriek nog in werking maar er is amper productie. Er wordt overgeschakeld op elektrische aandrijving, doch de aandrijfassen blijven bestaan.

Na het faillissement in 1958 volgt de definitieve sluiting in 1965, waarbij de fabrieksgebouwen verkocht en verhuurd worden aan andere bedrijven, onder meer zetelfabriek J. Verbeke (1961), tentenfabrikant Fernand Banneel met "De Sperwer" (1965) en houthandel De Deurwaerder (1971), reeds vanaf de jaren 1960 eigenaar van de villa en uiteindelijk van het hele complex.

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis met neoclassicistische inslag, gelegen op opgehoogd terrein met diepe aangelegde voortuin, afgezet met boord in breuksteen. Voorliggend terras toegankelijk via natuurstenen steektrap, beide voorzien van smeedijzeren leuning. Heden volledig roodgeschilderde baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder hoog mansardedak (zwart geglazuurde mechanische pannen). Geprofileerde kroonlijst op modillons. Gebruik van natuursteen voor onder meer hoge plint, hoek- en sluitstenen van segmentboogopeningen gevat in een groot spaarveld met aflijnende baksteenfries. Schuiframen (begane grond); bovenverdieping met nieuwe ramen; nieuwe rolluiken. Nieuwe deur waarboven balkon met natuurstenen voetstuk op consoles en ijzeren leuning.

Aan oostzijde, achteruitspringende annex met puntgevel en uitkragende onderbouw opengewerkt door drieledige vensterpartij.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1906/20, 1907/23.
  • Dit is West-Vlaanderen, deel 3, Brugge, 1962, p. 1869.
  • MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 20-21.
  • VERBRUGGE J., Tielt, textielstad (Deel 2: twintigste eeuw), in De Roede van Tielt, jg. 21, nr. 2-3, 1990, p. 100-104.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter