Huis Strack met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Strack

Beschrijving

Laatclassicistisch herenhuis met achterliggende tuin gekend als "Huis Strack", minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.

Historiek

Een akte van 1789 vermeldt de verkoop van twee woonhuizen (nummers 27 en 29) in de Ieperstraat door Joannes Van Bruaene aan dokter Frans Stra(e)ck, tevens gemeenteraadslid en penningmeester van de kerkfabriek van de Sint-Pieterskerk, die diverse gronden en panden bezit. Na de dood van zijn schoonzoon en eigenaar Emmanuel Delaere worden beide huizen verkocht aan Adiel De Croix, brouwer en koophandelaar. Het kadaster registreert in 1864 een vergroting van de bijgebouwen aan de westzijde van nummer 27, doch reeds enkele jaren ervoor uitgevoerd. In 1871 is de nieuwe eigenaar Leopold de Schietere de Loppem, die naar verluidt circa 1875 verbouwingen laat uitvoeren (niet geregistreerd in het kadaster). In 1888 worden de beide woningen gekocht door zakenman Florent Denys, wiens broer Richard het huis ernaast bewoont waar later een imposant herenhuis wordt opgetrokken (nummers 23-25). In die periode wordt het herenhuis voorzien van een nieuwe inrijpoort gemaakt door de Tieltse meubelmaker Alphonse De Deurwaerder uit Tielt (zie ook Hoogstraat nummer 34). Dochter Irma Denys trouwt in 1901 met notaris Ernest Wauters wiens familie het huis heden nog steeds in eigendom heeft en bewoont. In 1969 wordt het hoofdvolume met de tuin en de bijgebouwen verenigd onder één perceel.

Beschrijving

Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; nieuwe geglazuurde pannen). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Eenvoudig hoofdgestel met brede vlakke fries onder gekorniste en geschilderde houten kroonlijst op klossen. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden, strekgewijs boven de vensters. Natuurstenen onderdorpels, doorgetrokken in tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen op bovenverdieping gevat in geriemde omlijsting. Bewaard houtwerk (T-ramen). Oorspronkelijke luiken zijn vervangen door rolluiken met schermlateien. Rondboogingang waarin eikenhouten koetspoort met rondbogig bovenlicht. Westzijgevel met bitumenbeschieting ter vervanging van vroegere leien. Naar verluidt is de achtergevel in 1951 voorzien van een nieuw bakstenen parement.
Achterliggende tuin met muur en garages langs de Kistestraat.
(Geen toelating tot interieurbezoek)

• Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1864/118, 1969/34.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Tielt, Afdeling 1, artikels 465, 1225, 1695, 1736, 1776, 1995, 5382.
  • DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nr. 117.
  • MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 46-47.