Winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelpand

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Belfort en halle: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Winkelpand met lichte art-nouveau-inslag, opgetrokken volgens kadaster in 1904 na afbraak van een ouder pand; van 1921 tot 1954 uitgebaat als winkel "Het Parapluutje" door de zusters Marie-Louisa en Pharilde-Mathilde Tant uit Lendelede.

Geelgeschilderde baksteenbouw van drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met gekorniste doorlopende cordonlijst onder nieuwe gootlijst. Versneden, tot boven de kroonlijst doorgetrokken hoeklisenen voorzien van natuurstenen consoles en topstukken; sierankers boven. Ongewone verspringende vensterindeling van twee maal drie smalle venstertraveeën, gevat in omlopend spaarveld. Bovenbouw met muuropeningen onder doorlopend ijzeren I-profiel, in tweede bouwlaag met ontdubbeld ontlastingssysteem, zie kleine boogjes gevat in één grote ontlastingsboog. Bewaarde schuiframen met kleine roedeverdeling in bovenlicht. Consolevormige natuurstenen onderdorpels. Tweeledige winkelpui waarvan penanten voorzien van panelen doorbroken door ovale medaillons waarin rankwerk (overschilderd). Twee grote rondboogwinkelramen met grote roedeverdeling, bovenaan waaiervormig uitgewerkt.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1904/39, 1905/23.
  • MAES A. & VANDEPITTE P. 1990: Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 38-39.