Gedenkteken met Heilig Hartbeeld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartbeeld

Beschrijving

Heilig Hartbeeld opgericht in 1938 en ontworpen door de Tieltse kunstenaar Maurice Vander Meeren (1903-1983) (zie signering) met Boerenkrijggedenkteken uit 1898 naar ontwerp van de Oost-Vlaamse beeldhouwer Aloïs De Beule.

Het beeld, dat oorspronkelijk voorzien is om op deze plaats opgericht te worden, wordt aanvankelijk opgetrokken aan de zuidkant van de hallentoren op de Markt. Op 6 juni 1985, bij de restauratie van het belfort, wordt het beeld naar de huidige locatie overgebracht, op de plaats van de herberg "Den Blauwvoet", gelegen op de hoek van de Ieperstraat en de Krommewalstraat, die samen met een aanpalend winkelpand in 1970-1971 (volgens enkele bronnen reeds in 1966) is gesloopt voor de aanleg van een parking ten zuidwesten van de Sint-Pieterskerk.

Gedenkteken in art-decostijl, geplaatst tegen deels begroeide westzijgevel van nummer 13. Voorliggend halfrond perkje, omgeven door laag bakstenen muurtje met centraal toegangspad. Natuurstenen sokkelvormige constructie met getrapte belijning van brede onderbouw en smallere bovenbouw; laatstgenoemde tussen gestileerde biddende engelfiguren. Onderbouw met ingewerkte rechthoekige bronzen hoogreliëfplaat (1898), gemaakt ter ere van de Tieltse "brigands", waaronder opschrift "1798 VOOR OUTER EN HEERD 1898", met typerende belettering "GIJ AAN ONS" (links), "WIJ AAN U" (rechts). Op smaller bovendeel het wapen van Tielt waaronder opschrift "TIELT/ AAN HET/ H. HART/ 1938". Bekronend bronzen Heilig Hartbeeld.

• Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 108.
  • HOFLACK M., Langs Vlaamse Wegen. Tielt, Brussel, 1997, p. 10.