Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, volgens kadaster totaal herbouwd in 1865 door de Tieltse notaris Joseph Mulle op de plaats van een groter pand. In het begin van de 20ste eeuw is hier een tijdje de bakkerij gevestigd van "De Zon", een coöperatieve die in 1900 wordt opgericht en bestaat uit een kruidenierswinkel, een bakkerij en een café "Volkhuis", reeds in 1904 opgedoekt. De achterliggende tuin wordt later opgesplitst en deels bij de tuin van nummer 52 gevoegd. Tevens wordt een haakse achterbouw afgebroken. Anno 2006 restauratie van de gevel met aanleg van een nieuw dakterras aan de straatzijde.

Exterieur. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak (nok evenwijdig met straat). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel voorzien van imitatiebossage op begane grond met diep voegwerk, afgeschuind boven de muuropeningen; nieuwe natuurstenen plint. Horizontale geleding door doorgetrokken natuurstenen lekdrempel tussen beide bouwlagen; natuurstenen onderdorpels op begane grond. Attiekverdieping met aflijnende geschilderde houten kroonlijst op paarsgewijs verdeelde, fraai uitgewerkte empire-hermemodillons waartussen licht verdiepte panelen. Rechthoekige muuropeningen, in tweede bouwlaag voorzien van geriemde omlijsting met sluitsteen (acanthusbladmotief). Nieuw houtwerk naar oorspronkelijk model (T-ramen). Verdwenen luiken op begane grond. Geprofileerde natuurstenen deuromlijsting op neuten. Deels beglaasde deur met glas-in-loodinvulling en rechthoekig bovenlicht. Rechts van inkom, geschilderde gietijzeren voetschraper.

Interieur grotendeels heringericht en gerenoveerd. Houten slingertrap met natuurstenen aanzettrede en balustervormige trappaal. Enkele bewaarde binnendeuren en eenvoudige stucplafonds met centraal rosasmotief. Bewaarde plankenvloeren op bovenverdieping. Kelder met bakstenen toegangstrap, afgedekt door witgekalkt tongewelf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1836/216, 1865/26.
  • MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 90-91.