Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1871 in opdracht van Adela Stoffels uit Wervik, die het jaar ervoor een bestaand pand, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), laat afbreken. In 1874 wordt aan de noordkant van de tuingevel een kleine broeikas bijgebouwd. Vanaf 1894 komt het huis in handen van de Tieltse fabrikant Aimé Waelkens. Zijn zoon Jozef Waelkens, eveneens fabrikant, die in 1903 aan de Beernegemstraat een weverij opricht en in 1927-1929 de Vrije Beroeps- en Handelsschool opricht naast zijn woonhuis in de Hulststraat, laat in 1911 de broeikas afbreken en een nieuwe aanbouw aan de zuidzijde optrekken; zijn moeder heeft op dat ogenblik het vruchtgebruik van de woning. Vanaf 1919 wordt het huis eigendom van fabrikant Frans Vande Vyvere (1889-1972), die een wolweverij aan het Hulsplein bezit.  In 1971 gebeurt nog een uitbreiding van de tuin met het achterliggend deel van het vroegere Sint-Jorishof, in 1638 verhuisd van het zuideinde van de Hoogstraat naar het domein tussen de zuidkant van de Markt en het Vijverstraatje. Heden woonhuis en atelier van de Tieltse kunstenaar Albert Rubens (° 1944).

Exterieur. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hoge natuurstenen plint; benedenverdieping uitgewerkt met vlakke bossage en diep voegwerk, afgeschuind boven vensters. Geprofileerde cordonlijsten. Geschilderde houten kroonlijst. Natuurstenen onderdorpels. Segmentboogvormige muuropeningen, bovenaan in geriemde omlijsting; smalle rechthoekige zoldervenstertjes. Nieuwe vensters en houtwerk. Verdwenen luiken. Rijkelijk uitgewerkte centrale toegang met segmentboogvormige deur gevat in geprofileerde natuurstenen omlijsting met oren, schelpvormige sluitsteen en vlak hoofdgestel waarin gegraveerde festoenranken. Deur met segmentbogig bovenlicht waarin fraai 20ste-eeuws glasraam met gestileerde florale motieven. Drie natuurstenen treden. Bewaarde smalle rechthoekige kelderopeningen in twee rechtertraveeën. Gietijzeren voetschraper rechts van inkom. Verbouwde achtergevel met eenlagige uitbreiding aan zuidzijde (keuken).

Interieur. Typerende dubbelhuisplattegrond. Centrale gang van waaruit toegang tot de diverse vertrekken met kooflijsten en decoratief wandlijstwerk, onder meer vlakke pilasters met Ionisch kapiteel; zwarte natuurstenen tegelvloer met wit ruitmotief. Houten bordestrap met natuurstenen aanzettrede en balustervormige trappaal. Overige interieuraankleding grotendeels vernieuwd; verdwenen dubbele deuren tussen de vertrekken. Enkele bewaarde fraaie marmeren schouwen, evenwel niet meer op oorspronkelijke plaats.
Kelder afgedekt door witgekalkt tongewelf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1870/19, 1871/12, 1876/19, 1911/54, 1971/31.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1870/Stoffels.
  • MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 82-83.
  • VAN NIEUWENHUYSE J., Hoogstraat Tielt, onuitgegeven studie van De Tieltse Gidsenkring, Tielt, 1998, p. 29, 38.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter