Laatclassicistisch winkelpand

Beschrijving

Laatclassicistisch winkelpand gebouwd volgens kadaster in 1846 voor de Tieltse koopman Franciscus Hillaert op de plaats van een ouder, smal diephuis met klein steegje aan de noordzijde, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw wordt de begane grond verbouwd met een nieuwe winkelpui en wordt het gevelparement voorzien van geglazuurde betegeling. Later nog uitgebreid met achterbouwen.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen), licht vooruitspringend ten opzichte van de rooilijn. Lijstgevel met later aangebracht parement van lichtgele en bruine betegeling met decoratieve geajoureerde fries bovenaan en gevelbreed paneel in borstwering van tweede bouwlaag. Bepleisterde en zwartgeschilderde hoge plint. Nieuwe gootlijst op modillons. Doorlopende natuurstenen onderdorpel in tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk ter vervanging van T-ramen met grote roedeverdeling. Verbouwde begane grond met fraaie 20ste-eeuwse winkelpui voorzien van neoclassicistisch uitgewerkte omlopende houten pui, geschilderd in dezelfde kleuren als de gevelbetegeling. Hoofdgestel met cartouchemotieven op figuratieve consolekopjes, naar verluidt naar ontwerp van Theophiel Vander Meeren. Twee lage kelderopeningen rechts. Nieuwe garage links.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1846/14.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1845/François Hillaert.