Villa in cottagestijl

Beschrijving

Vrijstaande villa in late cottagestijl met omhaagde voortuin en grote achtertuin, gebouwd in 1957 naar verluidt naar ontwerp van de Gentse architect Charles Hoge in opdracht van Edgard Lievens, aannemer uit Tielt. Bijhorend magazijn aan de noordwestzijde, reeds opgetrokken in 1932 en verhoogd in 1944.

Imposant woonhuis van twee bouwlagen onder hoog dakenspel (schilddaken; mechanische pannen). Verzorgd en decoratief metselwerk op natuurstenen onderbouw; houten bekleding van grote puntgevel aan straatzijde. Typerend volumespel van brede en hoge schoorstenen en in- en uitzwenkende gevelvlakken ten gevolge van onder meer erkers en uitspringende inkom aan straatzijde; zij-inkom. Rechthoekige muuropeningen, veelal met drieledig schrijnwerk; betegelde onderdorpels.

Haaks op de straat ingeplant magazijn met oudere onderbouw, getypeerd door rood-geel bakstenen parement en grote vensters met achtdelige indeling waarin kleine roedeverdeling; in de loop der tijd verbouwd en uitgebreid met tweede bouwlaag onder pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1933/31, 1957/139.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1932/100, 1944/2.