Directeurswoning en weverij

Beschrijving

Voormalige directeurswoning, conciërgerie en weverij, voorheen gekend als "'t Wollefabriekske", opgericht in 1901 door de textielfabrikanten Jules Janssens en zijn schoonbroer Xavier Michot, die enkele jaren later een nieuw woonhuis met magazijn laten bouwen aan de overzijde van de straat (zie nummer 37).

Van bij de oprichting is het een mechanische weverij met stoom als drijfkracht. In 1905 wordt de weverij uitgebreid. In 1910 wordt het hele complex verkocht aan Auguste Michot, leraar uit Elsene; het jaar erop betrekt meestergast Camiel De Winter de conciërgewoning. De zaak wordt in 1922 overgenomen door Pieter Debefve, een nijveraar uit Verviers, die reeds een wolweverij heeft in Eupen en een ververij in Verviers. Nadat hij opgevolgd wordt door Nicolas Decloux, laten zijn weduwe en kinderen de fabriek ombouwen en vergroten. Na de sluiting in 1955 wordt het complex gekocht door Godfried Lambrecht. Edgard Maes brengt in de fabriek, omgevormd tot magazijn, het "Huis Maes" onder, gesticht eind 19de eeuw door zijn vader Richard Maes (zie onder meer Europalaan, Hoogstraat nummer 34, Krommewalstraat nummer 6, Nieuwstraat), die hij in 1945 opvolgt met eerdere vestigingen in de Vijverstraat en de Nieuwstraat.

Nummer 42, neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Nieuwe gootlijst. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel met schijnvoegen en geblokte hoekbanden; hoge natuurstenen plint. Natuurstenen onderdorpels. In tweede bouwlaag driezijdige erker onder betegelde bedaking. Getoogde (begane grond) en rechthoekige muuropeningen met diamantkopvormige hoek- en sluitstenen van vlakke omlijstingen. Kunststof voor verdeling van T-ramen van begane grond en in bovenverdieping. Deels beglaasde deur met bovenlicht.

Aan noordzijde, licht achteruitspringende conciërgerie (nummer 40) in aansluitende bouwstijl onder zadeldak met lagere nok (nieuwe pannen). Aan zuidzijde, witgeschilderde lage baksteenbouw met platte bedaking waarin autobergplaats.

Achterin gelegen voormalige weverij, heden magazijn (nummer 44), toegankelijk via smalle oprit aan zuidzijde, afgesloten door ijzeren hek. Complex van twee bouwlagen onder plat dak met bakstenen parement en grote vensters, heden overgroeid met klimop. Naar verluidt op voorgevel reliëf van ramskop als symbool voor de voormalige textielproductie. Aan oostzijde, aansluitende lagere recentere baksteenbouw onder flauw hellend zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Tielt (207), Afdeling III, 1901/82, 1905/8, 1948/39, 1968/9, 1985/15.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kadastrale legger Tielt (212), Afdeling III, artikels 2374, 3118.
  • RAVYTS K. & STRUYVE P. 1995: Het Tieltse 1940-1945, Bedreigd Bezet Bevrijd, Tielt, 39.
  • S.N. 1962: Dit is West-Vlaanderen, deel 3, Brugge, 1862.
  • S.N. 2003: Tielt Open Monumentendag 2003, onuitgegeven tekst bij dia's.
  • VAN NIEUWENHUYSE J. 1998: Hoogstraat Tielt, onuitgegeven studie van De Tieltse Gidsenkring, Tielt, 27.
  • VERBRUGGE J. 1987: Tielt, textielstad (Deel I: negentiende eeuw), De Roede van Tielt 18.2, 100.
  • VERBRUGGE J. 1990: Tielt, textielstad (Deel 2: twintigste eeuw), De Roede van Tielt 21.2-3, 126-129.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

De conciërgerie (nummer 40) in aansluitende bouwstijl, werd verbouwd met verlies van erfgoedwaarde.