Interbellumpand met magazijn

Beschrijving

Interbellumpand met achterliggend magazijn langsheen de Korte Weg, gebouwd in 1933 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) in opdracht van de textielfabrikanten Jules Janssens en schoonbroer Xavier Michot, die in 1901 "'t Wollefabriekske" oprichten aan de overzijde van de straat (zie nummers 40-44). Het magazijn wordt later nog uitgebreid.

Half vrijstaand dubbelhuis met ommuurd ondiep zijtuintje. Baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen); kleine dakkapel; hoge bakstenen schoorstenen. Roodbruine baksteenbouw met geschilderde doorlopende lateien en hoekpenanten van doorgetrokken driezijdige erker links. Rechthoekige erker op benedenverdieping langs de Korte Weg. Rechthoekige muuropeningen; houtwerk met horizontale roedeverdeling in boven- (begane grond) en zijlichten (bovenverdieping). Deur onder rechte luifel met smal bovenlicht waarin glas in lood. Toegang via gemetste steektrap met natuurstenen dekstenen. Het bouwplan toont een centrale gang met links salon en achterliggende eetkamer, en rechts, bureau met achterliggende keuken. Langs de Korte Weg, annex met oorspronkelijk washuis en bergplaats van twee bouwlagen onder platte bedaking in aansluitende bouwtrant. Tevens magazijn, verankerde baksteenbouw onder pannen schilddak met aan westzijde haakse bouw met bakstenen trapgevel; ijzeren schuifpoorten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1933/31.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1933/42.